LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii anunță că 89 de militari au fost uciși în Makiivka. Ucrainenii au eliberat o insulă din delta Niprului

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii anunță că 89 de militari au fost uciși în Makiivka. Ucrainenii au eliberat o insulă din delta Niprului

ISW a raportat cazuri în care oficialii ruși au folosit masca „sărbătorilor” și scheme de vacanță pentru a justifica transferul copiilor ucraineni în Rusia și Crimeea ocupată de ruși.

Atac cu rachete HIMARS în Makiivka FOTO Profimedia

UPDATE 07.24 Bilanțul loviturii cu rachete HIMARS asupra orașului Makiivka urcă la 89 de morți, anunță Moscova

Bilanţul loviturii ucrainene din seara Anului Nou asupra unei clădiri unde staţionau soldaţi ruşi la Makiivka, în estul Ucrainei, a urcat la 89 de morţi, a anunţat marţi seară Ministerul rus al Apărării, citat de AFP.

"Numărul camarazilor noştri morţi a ajuns la 89", a declarat generalul Serghei Sevriukov într-un comunicat video publicat de Ministerul rus al Apărării.

Au fost descoperite corpuri noi în ruine, a explicat el.

"În prezent, o comisie efectuează o anchetă asupra împrejurărilor" atacului, a adăugat el.

"Dar este deja clar că principala cauză (...) o reprezintă pornirea şi utilizarea masivă de către personal a telefoanelor mobile în raza de acţiune a armelor inamice, contrar interdicţiei", a subliniat generalul.

Fapt rar, Ministerul rus al Apărării rus a recunoscut luni că 63 de militari au fost ucişi într-un atac ucrainean în seara Anului Nou asupra unei clădiri unde ei staţionau în Makiivka, oraş aflat sub ocupaţie rusă în regiunea Doneţk, a cărei anexare a fost revendicată de Moscova. Kievul a evocat un bilanţ mai mare.

UPDATE 06.25 Președintele rus Vladimir Putin a aprobat o serie de instrucțiuni pentru agențiile ruse și oficialii la nivel înalt pe 2 ianuarie, care ar putea să răspundă criticilor privind tratamentul de către Kremlin a personalului militar și să prezinte Kremlinul ca un aparat implicat în timp de război. Aceste instrucțiuni sunt, aparent, un efort de a aborda nemulțumirile exprimate de mamele militarilor în timpul unei întâlniri organizate în 25 noiembrie cu Putin. Cele 11 instrucțiuni îndrumă mai mulți membri de rang înalt ai guvernului rus — inclusiv ministrul Apărării Serghei Șoigu, prim-ministrul Mihail Mișustin și primarul Moscovei Serghei Sobyanin — și agențiilor guvernamentale (inclusiv Ministerul rus al Apărării) să colaboreze cu alte agenții și cu organizațiile non-guvernamentale să genereze o listă de recomandări pentru abordarea și îmbunătățirea aprovizionării, beneficiilor și proceselor de asistență medicală pentru personalul militar. Putin a instruit Ministerul Culturii să asiste organizația neguvernamentală „Comitetele familiilor veteranilor” să ajute la crearea de documentare și alte materiale care să prezinte „curajul și eroismul” forțelor ruse din Ucraina și să proiecteze documentare interne pentru „luptă”, împotriva răspândirii ideologiei neonaziste și neofasciste”. Este puțin probabil ca aceste instrucțiuni să genereze modificări semnificative și, probabil, vor dura mult timp pentru a fi implementate.

UPDATE 05.58 Președintele rus Vladimir Putin a confirmat că Rusia folosește o varietate de scheme sociale pentru a justifica transferul copiilor ucraineni în Rusia. În discursul său anual de Anul Nou, Putin le-a mulțumit rușilor pentru eforturile lor de a trimite copii de pe teritoriul ucrainean ocupat în „sărbători.” ISW a raportat anterior cazuri în care oficialii ruși au folosit masca „sărbătorilor” și scheme de vacanță pentru a justifica transferul copiilor ucraineni în Rusia și Crimeea ocupată de ruși. Lista de instrucțiuni a lui Putin îi îndrumă, de asemenea, comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, și șefilor de ocupație ai regiunilor Herson, Zaporijia, Donețk și Lugansk „să ia măsuri suplimentare pentru a identifica minorii... rămași fără îngrijire părintească” în zonele ocupate, pentru a le oferi „asistență socială de stat” și „sprijin social”. ” Kremlinul ar putea încerca să folosească această schemă de beneficii sociale pentru a schimba numele copiilor pe care îi consideră orfani pentru a identifica copiii care urmează să fie deportați în Rusia și, eventual, să deschidă căi pentru adopția lor în familiile ruse. ISW continuă să noteze că adopția forțată a copiilor ucraineni în familiile ruse poate constitui o încălcare a Convenției privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

UPDATE 05.28 Forțele ruse au continuat pe 3 ianuarie efectuarea de contraatacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Stelmakhivka (16 km nord-vest de Svatove), Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Ploshchanka (17 km). nord-vest de Kreminna) și Bilohorivka (12 km sud de Kreminna). Imaginile geolocalizate postate pe 3 ianuarie arată forțele ruse care operează la 1 km nord de Bilohorivka, indicând că forțele ruse au făcut decât progrese marginale în jurul așezării. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au folosit sisteme de artilerie termobarică, un bun de mare valoare la nivel de district militar, pentru a lovi forțele ucrainene în zona Kreminna.

image

UPDATE 05.06 Forțele ucrainene au continuat să lovească logistica militară rusă în regiunea Lugansk. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhii Cherevaty, a raportat pe 3 ianuarie că forțele ucrainene au distrus depozitele rusești de câmpuri de muniție și o zonă de depozitare a combustibilului și lubrifianților în direcția Svatove.

UPDATE 04.41 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Bakhmutului pe 3 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bakhmut; la nord-est de Bakhmut lângă Rozdolivka (18 km nord-est), Soledar (10 km nord-est) și Krasna Hora (5 km nord-est); și la sud de Bakhmut, lângă Kurdyumivka (12 km sud-vest) și Klishchiivka (6 km sud-vest). Un blogger rus a susținut că forțele Grupului Wagner au lansat un asalt spre Krasna Hora și continuă încercările de a împinge nord, spre Bakhmut, din pozițiile de lângă Klishchiivka, Ozeryanivka (14 km sud-vest de Bakhmut) și Opytne (3 km sud de Bakhmut). Imaginile de luptă geolocalizate arată lovituri ucrainene asupra vehiculelor rusești și asupra elementelor de infanterie la nord de Soledar, ceea ce indică faptul că forțele ruse au stagnat pe poziții în această zonă.

image

UPDATE 04.29 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 3 ianuarie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele ruse au efectuat atacuri în apropiere de Avdiivka (chiar la nord de orașul Donețk) și Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk). Un blogger rus a susținut că trupele ruse au atacat și fortificațiile ucrainene aflate de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk, lângă Krasnohorivka și au încercat să împingă forțele ucrainiene spre Nevelske și Pervomaiske. O altă sursă rusă a raportat că elemente ale Regimentului 9 al Republicii Populare Donețk (DNR) înaintează spre Avdiivka și luptă în grupuri mici pentru a evita pierderile de personal. Surse ruse au continuat să susțină că luptele de stradă sunt în desfășurare în Marinka.

UPDATE 03.53 Forțele ruse ar putea să își consolideze gruparea în vestul regiunii Donețk. Statul Major ucrainean a remarcat la 3 ianuarie că forțele ruse își întăresc gruparea în direcția Novopavlivka (direcția operațională folosită pentru a se referi la zona de sud-vest a orașului Donețk) în detrimentul unităților transferate din direcția Herson. Această declarație este în concordanță cu observațiile anterioare ale ISW că forțele ruse continuă să consolideze pozițiile în estul Ucrainei cu elemente desfășurate anterior în regiunea Herson. Imagini geolocalizate postate pe 3 ianuarie arată artileria ucraineană oprind înlocuirea infanteriei ruse în apropiere de Pavlivka (40 km sud-vest de orașul Donețk). Forțele ruse au continuat focul de artilerie de rutină în vestul Donețkului și estul regiunii Zaporijia.

UPDATE 03.17 Forțele ucrainene au susținut că au stabilit poziții pe insula Velykyi Potomkin din delta fluviului Nipru, la sud-vest de orașul Herson, începând cu 2 ianuarie. Imaginile geolocalizate arată că forțele ucrainene au ajuns în partea de nord-est a insulei începând cu 2 ianuarie, iar unii utilizatori ai rețelelor de socializare au susținut că Forțele ucrainene au capturat părți sau toată insula. Consilierul militar ucrainean din regiunea Kherson Serhiy Khlan a declarat la 3 ianuarie că „există informații” că forțele ucrainene au capturat insula, dar în prezent nu există nicio confirmare oficială. Imaginile geolocalizate postate pe 2 ianuarie arată că forțele rusești încă operează în alte zone ale deltei. Un blogger rus a susținut că insula rămâne o zonă contestată și că rapoartele despre forțele ucrainene care au capturat insula sunt o operațiune de informare ucraineană.

image

UPDATE 02.25 Forțele ucrainene au continuat să vizeze concentrările de forțe rusești în zonele din spatele frontului, din sudul Ucrainei. Imaginile geolocalizate postate pe 2 ianuarie arată complexul hergheliei „Gran Prix” distrus din Oleshky, regiunea Herson, în urma unei lovituri ucrainene. Un soldat rus a postat anterior o poză cu el însuși stând în fața siglei complexului, o încălcare a principiilor de securitate operațională care probabil a ajutat trupele ucrainene în țintirea atacului. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit o concentrare de forță rusă în Chukalivka, regiunea Herson (la 35 km sud-vest de orașul Herson pe autostrada T2216) pe 31 decembrie, ucigând și rănind 500 de militari ruși. Bloggeri ruși au negat informațiile despre lovitură. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au lovit o concentrare de forțe ruse în Fedorivka (se referă probabil la o așezare de-a lungul autostrăzilor E58 sau R47 din estul Oblastului Herson) la 1 ianuarie și încă lucrează la determinarea numărului victimelor rusești. O sursă ucraineană a raportat că forțele ucrainene au lovit forțele ruse în Chaplynka, regiunea Herson (69 km sud de râul Nipro pe autostrada T2202 Nova Kakhovka-Armiansk). Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut pe 3 ianuarie că forțele ucrainene au bombardat un spital din Tokmak, iar imaginile geolocalizate arată daune la o unitate medicală în care forțele ruse ar fi avut poziții. Surse ruse au raportat că apărarea antiaeriană rusă a doborât probabil drone ucrainene peste Sevastopol și Djankoi, Crimeea, pe 2 și 3 ianuarie.

UPDATE 02.12 Oficialii ucraineni din zonele fost ocupate continuă să descopere camere de tortură rusești. Poliția din regiunea Herson a raportat la 3 ianuarie că ofițerii de poliție ucraineni au descoperit o cameră de tortură rusă în subsolul clădirii principale a departamentului de poliție din regiunea Herson din orașul Herson. Poliția din Herson a declarat că ofițerii au găsit obiecte care indică faptul că forțele ruse au efectuat torturi și interogatorii în cameră și au reținut ofițeri de aplicare a legii pensionați, cei identificați a avea sentimente pro-ucrainene și cetățeni obișnuiți din Herson care au refuzat să coopereze cu oficialii ruși de ocupație de acolo. Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) a raportat că personalul SBU a descoperit o cameră de tortură în satul eliberat Oleksandrivka din Horokhiv Hromada, regiunea Mykolaiv. SBU a raportat că forțele ruse i-au torturat pe rezidenți pe care i-au considerat a fi necooperanți folosind sufocarea, bătăile și șocurile electrice.] Aceasta este o încălcare directă a legilor conflictelor armate și a articolului III din Convenția de la Geneva.

UPDATE 01.33 Oficialii ruși continuă eforturile de a deporta copiii în Rusia sub pretextul unor programe culturale. Șeful administrației de ocupație a regiunii Zaporijia, Evheni Balițki, a declarat la 3 ianuarie că Ministerul pentru Politici pentru Tineret de ocupație, în cadrul proiectului federal rus „Suntem împreună”, intenționează să ducă copiii și familiile participanților la conflict la Moscova pentru a participa la „The Spărgătorul de nuci.” Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR) Leonid Pasechnik a declarat la 2 ianuarie că oficialii ruși de ocupație au trimis 44 de copii din regiunea Lugansk ocupată la Moscova pentru vacanța de Anul Nou prin programul cultural „Moscova – Oraș deschis”. Nu este clar dacă și în ce circumstanțe acești copii și familiile lor se vor întoarce în Ucraina.

UPDATE 01.01 Oficialii ucraineni au declarat că oficialii ruși de ocupație lucrează pentru a-și consolida controlul administrativ asupra centralei nucleare ZaporiJia (ZNPP). Centrul de Rezistență ucrainean a avertizat pe 3 ianuarie că oficialii ruși de ocupație intenționează să-l numească pe Dmitri Minyaev, un oficial al serviciilor speciale de securitate Rosenergoatom (o subsidiară a agenției ruse de energie nucleară Rosatom), în funcția de director adjunct al ZNPP pentru protecția fizică și problemele de regim cândva în ianuarie 2023.

UPDATE 00.34 Eșecurile sistemice ale aparatului rus de generare a forțelor continuă să afecteze capacitățile personalului în detrimentul capacității operaționale rusești în Ucraina. Bloggeri ruși au susținut pe 3 ianuarie că armata rusă a trimis personal recent mobilizat, antrenați ca artileriști și tancchiști în urma mobilizărilor lor către diviziile de infanterie din Ucraina, fără pregătire oficială de infanterie. Deși utilizarea personalului din ramurile non-infanterie în roluri de infanterie nu este neobișnuită, practica armatei ruse în acest caz este probabil foarte problematică. Forțele armate ruse au dedicat prea puțin timp pregătirii personalului mobilizat pentru a fi folosit în ramurile în care au servit anterior înainte de a-i trimite în linia frontului. Cu siguranță nu au avut timp să-i instruiască în specialități suplimentare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au suferit pierderi semnificative de sisteme de artilerie și vehicule blindate în operațiunile din Ucraina de la începutul mobilizării parțiale în septembrie 2022 și, prin urmare, probabil că au personal în exces instruit în utilizarea echipamentelor militare specifice. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhii Cherevaty, a raportat că forțele ruse din estul Ucrainei trag în prezent cu obuze de artilerie cu aproximativ o treime din ritmul din vara anului 2022. Rata redusă a focului de artilerie rusă este probabil rezultatul epuizării stocurilor de muniție, având în vedere rapoartele conform cărora forțele ruse transferă în mod deliberat muniție de la un sector al frontului în altul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?